GRAU04_0.jpg

TOBIAS GRAU

Rellingen, Germany

Shaping Emotions and Imagery

Hadi Teherani created a completely new and sophisticated architectural design and industrial building concept for Rellingen’s highly reputable luminaire manufacturer Tobias Grau.  

 

The complex, located just across Hamburg’s northern border, incorporates parallel aligned tube-like major elements providing for office space and storage units, which are linked by a two-storey middle section.

 

The static skeleton structure is based on support beams made of 20 meter long laminated wood placed at five meter increments. The outer shell is finished with an aluminium skin. Inside a concrete table enables a two-storey utilization. The office area is defined by a central clasp containing conference rooms, cubic atriums, stairways and sanitary facilities. 

 

The tubes are finished with glass facades on each southern end with royal blue solar panels, covering 54 and 180 square meters. 

Project information

place

Rellingen,

Germany

 

competition

1995

 

start of construction

1997

 

technical outfittings

Ing.-Ges. Ridder,

Meyn + Partner mbH, Hamburg

 

awards

BDA Prize 1999 Architecture in Schleswig-Holstein, 1st prize

client

Franziska Grau Tobias Grau KG

 

placement

1st place

 

completion

1998

 

structural engineering

Engineering firm Wetzel and von Seht, Hamburg

project management

Monica Tackenberg, Nicoletta Rhode

 

planning

1995

 

gross floor area

4.160 square meters

 

image copyright

Klaus Frahm, Hamburg; Tobias Grau KG

contributing architects

Andrea Hawlitzky

Andreas Gatzow von der Heide

Bernd Jungclaus

Corinna Neumann

Imke Katharina Beutmann 

Nicoletta Rohde

Patrice Harder

Uwe Kroll

Yvonne van Tienhoven